Älvor och vittror till kusten

I år får tomtar och troll sällskap av älvor och vittror i Trolska skogen, som öppnar 25 juni i Mellanfjärden, Harmånger.

Trolska skogen hade premiär 2011. Den blev en succé. Nu rustar Trolska skogens skapare, Helena Brusell, för än större anstormning.

– Här upplever du sagan på egen hand i din egen takt. Vindlande stigar tar dig till gästfria tomtar och rakt in i trollfamiljens boning. Som besökare i Trolska skogen får du en spännande uppgift att lösa, berättar hon.

Nytt för i år är att älvor och vittror får sina egna boningar.

Trolska skogen är en vidareutveckling och renodling av Trollstigen. Den var under tolv år en återkommande teaterföreställningar för barn i skogarna utanför Mellanfjärden.

– Sedan bestämde vi oss för att bygga en permanent sagoplats i skogen, säger hon.

I juli 2011 blev Trolska skogen ett premanent besöksmål. Denna upplevelsepark byggs nu upp i etapper. Den andra delen av Trolska skogen ska stå klar till sommarsäsongen 2012.

Trolska skogen vill locka besökare i stora skaror – barnfamiljer, skolklasser, företag på konferens, natur- och kulturintresserade – till en ”upplevelse i gränslandet mellan saga och verklighet och för att lära sig mer om folktrons väsen, och den svenska naturen”.

Trolska skogen arbetar med den befintliga naturmiljön som grunden för upplevelseparken. Den har tydlig miljöprofil.

Bakom Trolska skogen står Helena Brusell och en rad sponsorer, allt från lokala restaurang Sjömärket till Nordanstigs kommun, Region Gävleborg, ABF Hälsingekusten och EU.

Jörgen Bengtson