Havstomter utanför Söderhamn

Hälsingekusten ser ut att kunna få 60 havsnära bostäder på Sandviksudden på vägen mot Utvik. Halvön ligger på norra sidan av Söderhamnsfjärden, mittemot Stugsund. Länsstyrelsen avslog i veckan överklagan mot exploateringen. Företaget SE Konsult har sedan 2007 arbetat med att exploatera Sandviksudden, där många av bostäderna får havsutsikt och båtplats.

Kommunfullmäktige antog den 29 augusti 2011 en detaljplan för området. Planen gör det möjligt att anlägga flerfamiljshus med 37 lägenheter och 23 åretrunthus på upp till 90 kvadratmeter. Redan 2007 hade SE Konsult cirka 90 personer, som anmält intresse för att köpa bostad i området. Nästan hälften av intressenterna kommer från Mälardalen och Göteborgsområdet. Målgruppen är par från 50 år och uppåt.

– Det är en köpstark grupp och många är gamla söderhamnare som vill flytta hem igen, säger Kjell Sahlin, SE Konsult, till Söderhamns-Kuriren i dag.

I planerna ingår en småbåtshamn och gångstråk, som gör att området blir tillgängligt för allmänheten.

Än är dock projektet inte i hamn. Naturskyddsföreningen har överklagat planbeslutet. Kjell Sahlin tror dock inte att den överklagan får bifall efter länsstyrelsens beslut.

Jörgen Bengtson