Rekordkort vinter

Den 15 mars kom våren till Hälsingekusten, två veckor tidigare än vanligt. Eftersom vintern kom ovanligt sent 2011–12, betyder det att Hälsingekusten haft en rekordkort vinter på bara 9,5 veckor mot normalt det dubbla.

Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI) trodde så sent som för drygt en vecka sedan att våren inte skulle anlända inom de närmaste veckorna. Men det gick snabbare än SMHI trodde. Den 15 mars förklarade SMHI officiellt att våren var här. Då hade dygnsmedeltemperaturen på Hälsingekusten legat över noll grader Celsius sju dygn i följd.

På Hälsingekusten brukar våren komma ungefär två veckor senare än den gjorde i år. Rent statistiskt kommer våren, enligt SMHI, till kusten den 1 april, genomsnittsdagen för vårens ankomst 1961–1990.

Vintern kom till Hälsingekusten så sent som den 9 januari 2012, drygt sju veckor senare än normalt. Med ”normalt” menar vi genomsnittsdatum för vinterns ankomst åren 1961–1990, som är 20 november för Hälsingekusten.

I år varade vintern futtiga 67 dagar mot 133 för SMHI:s genomsnittsvinter.

Jörgen Bengtson