Våren dröjer

Mycket av snön har smält undan på Hälsingekusten, vilket gjorde sportlovet till något av vårlov, men våren dröjer. Våren kryper långsamt norrut längs kusten. På västkusten har våren nått ända till norska gränsen. På ostkusten har den nått upp till norra Smålands kustland.

Hälsingekusten får vänta på våren, trots perioder med vårväder, som kommer och går.

Enligt Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI) kan vi inte vänta oss vår de närmaste veckorna. I mitten av nästa vecka kommer vinterkylan tillbaka. Det hjälper inte heller om det är soligt och varmt på dagarna, när temperaturen kryper under noll på nätterna. För meteorologiskt är det vår först när dygnsmedeltemperaturen ligger stadigt över noll grader i sju dygn – och dit är det långt.

Enligt flera tiodygnsprognoser, som Hälsingekusten.se tagit del av, blir det minusgrader under två till tre nätter framöver. Det är faktiskt normalt för årstiden, den milda vårvintern till trots. På Hälsingekusten brukar våren komma i månadsskiftet mars–april. Rent statistiskt kommer våren, enligt SMHI, till Hälsingekusten den 1 april, genomsnittsdagen för vårens ankomst 1961–1990.

Jörgen Bengtson