Mera upplevelser i Axmarbruk

Axmarbruk satsar för framtiden, med restaurang som förlänger säsongen och planer på mera upplevelser i den gamla järnbruksmiljön på gränsen mellan Hälsingland och Gästrikland.

Axmarbrygga havskrog förlänger säsongen med två månader. Vi berättade om restaurangens rekordtidiga säsongsöppning på Hälsingekusten.se 2 april 2012. Vad vi då inte visste, är att restaurangen också utvidgar menyn från fisk till fisk och skaldjur.

I dagens Söderhamns-Kuriren berättar en av krogens två ägare, Yngve Persson, om de vidare satsningarna i det gamla järnbruket. Den 9 juni i år blir det invigning av Axmarbruk som kulturreservat, det första i Gästrikland. Gävle kommun, Hyresgästföreningen och Axmarbrygga havskrog är engagerade i att utveckla bruksmiljön.

– Tillsammans vill vi skapa en upplevelseindustri där temat är vår historia och vår miljö, säger Yngve Persson till Kuriren.

Kommunen, Länsstyrelsen Gävleborg och Länsmuseet Gävleborg satsar 600 000 kronor för att utveckla Axmarbruk. Hopp finns också om att få ytterligare 1,8 miljoner kronor i region- och EU-stöd. Med totalt 2,4 miljoner kronor i kassan hoppas intressenterna kunna anlägga stigar längs stranden och anlägga dyk- och kanotleder kopplade till de många skeppsvrak som finns i området.

– Vi vill bland annat visa att vraken är mer än en hög med brädor. De har faktiskt en historia som är väldigt intressant om man berättar den på rätt sätt, säger Pär Granström på kultur- och fritidsförvaltningen i Gävle kommun till Kuriren.

Jörgen Bengtson