Respit för Ljusnebadet

Hälsingekustens enda friluftsbad, Ljusnebadet, får en respit på ett år. Söderhamns kommun skjuter till 100 000 kronor. Nedläggningshotet är därmed skjutet på framtiden.

– Vi ser det som en del av vår skärgårdssatsning, säger kommunalrådet Sven-Erik Lindestam (S) som svar på Söderhamns-Kurirens fråga i dagens tidning om varför kommunen räddar badet.

Kommunstyrelsen hade tre alternativ på sitt möte i går: sälja badet, rusta badet för sommarsäsongen 2012 eller avslå ansökan från Ljusneparkens badförening och upprustning. Majoriteten beslutade att rusta badet, vilket allianspartierna reserverade sig mot.

Badföreningen har tidigare fått ett årligt driftsbidrag på 200 000 kronor, som nu föreningen hoppas få igen från kultur- och samhällsutvecklingsnämnden.

Badföreningen ville ha en upprustning för minst 320 000 kronor. Om den inte fick det hotade föreningen i december 2011 med att lägga ner verksamheten. Nu blir det en tredjedel av vad föreningen krävde – och en fortsatt osäker framtid. En rejäl renovering av badet skulle kosta cirka fem miljoner kronor.

Slutbadat i Ljusne? frågade Hälsingekusten.se i en artikel 28 november 2011. Nästa år får vi sannolikt svar på frågan.

Ljusnebadet har Hälsinglands enda utomhusbassäng i 50-metersklassen. Badet har 10 000–13 000 besökare per år.

Friluftsbadet i Ljusne byggdes 1971. Sedan 2002 driver Ljusneparkens badförening badanläggningen.

Jörgen Bengtson