Osäkert för Ljusnebadet

Har friluftsbadet i Ljusne stängt för gott? Hälsinglands enda friluftsbad med femtiometersbassäng riskerar nedläggning. Rusta badet för minst 320 000 kronor som krävs för en acceptabel grundnivå, annars lägger vi av, säger Ljusneparkens badförening som driver badet sedan 2002.

Helst vill föreningen har en upprustning för närmare 500 000 kronor, för att badet ska få önskvärd standard.

Söderhamns kultur- och samhällsutvecklingsnämnd (kus-nämnden) ska ta ställning till badets framtid den 19 december. I dag får badföreningen ett årligt driftsbidrag på 200 000 kronor. Kus-nämnden beslutade på sitt senaste sammanträde att teckna elavtal för att säkra maskinrummet och anläggningen under vintern.

Vi skrev om badets osäkra öde den 26 november, Slutbadat i Ljusne?. Ljusneparkens badförening är dock optimistisk om framtiden, eftersom badet är Hälsinglands enda utomhusbassäng i 50-metersklassen och besökarna hittar badet utan marknadsföring.

– Vi har mellan 10 000 och 13 000 besökare varje år utan att marknadsföra oss. Därför anser jag att badet är ett turistmål som kommunen borde göra något mer åt, och jag tror att vi hittar kreativa lösningar för att driva det vidare, säger badföreningens kassör Lennart Gard till Söderhamns-Kuriren (13/12 2011).

Jörgen Bengtson