Sommar i minusgrader

Axmarbrygga havskrog är först ut av sommarrestaurangerna på Hälsingekusten – vi har adopterat Axmarbruk som ligger i Gästrikland till Hälsingland – att öppna, och det redan till påsk. Minusgrader avhåller inte krogen från att öppna i påsk.

Axmarbrygga öppnar på långfredagen och håller sedan öppet lördag–söndag till slutet av maj. Från och med 21 maj håller krogen öppet alla dagar i veckan till och med 26 augusti. Sedan blir det helgöppet (lördag–söndag) igen till och med söndagen den 29 oktober.

Axmarbrygga havskrog blev tidigare i år rankad som en av de bästa restaurangerna i Gävleborg. Restaurangen fick med 64 poäng (26 för mat, 14 för service) näst högsta betyg i länet. Toppositionen knep Högbo Brukshotell med 68 poäng (31 för mat, 16 för service), följt av Matildas i Gävle med 63 poäng (29 för mat, 16 för service) och Växbo krog med 63 poäng (26  för mat, 16 för service).

– Vi strävar efter att vara ett gastronomiskt resmål utöver det vanliga som passar i alla situationer för såväl den lilla som stora plånboken, skriver Axmarbrygga havskrog på sin webbplats inför premiären.

I mitten och slutet av maj – i några fall först i juni – öppnar det stora flertalet sommarrestauranger på Hälsingekusten: Sjömärket i Mellanfjärden; Borka brygga i Borka; Albertina i Skärså; Malnbaden i Hudiksvall; Stenö restaurang i Sandarne; Café och restaurang Sjöboa i Hölick; Storsands Veranda i Hölick; Café Bränneriet i Långvindsbruk.

Jörgen Bengtson