Pirater på kusten

Pirater kommer att fortsätta härja på Hälsingekusten. Piratön utanför Stenö i Söderhamn kommer i sommar återigen att vara ett näste för sjörövare – och barn som vill uppleva piratäventyr i den hälsingska skärgården.

Söderhamns kommun har sagt ja till att stödja projektet Piratön, som Söderhamns friluftsfrämjande startade 2008 med Theo Overeem och Åke Hellström i spetsen. Förra året höll projektet på att gå i graven, sedan kommunen drog ner på både finansiering och annonsering. Resultatet blev att 23 av 30 planerade turer blev inställda, vilket vi berättade om i artikeln Pirater på reträtt? den 20 augusti 2011.

I år får Piratön mer resurser.

I veckan kom kommunen och Theo Overeem överens. Både Theo Overeem och kommunens turismutvecklare, Anne Söderström, är nöjda med uppgörelsen. Den innebär bland annat att kommunen stödjer verksamheten med pengar, sommararbetande ungdomar och marknadsföring. Piratön ingår i Söderhamns satsning på att öppna skärgården för turister.

– Det är en unik barnaktivitet som fyller ut skärgårdsutbudet på ett bra sätt, säger Anne Söderström till Söderhamns-Kuriren i dag.

I år ska det blir skyltar både längs vägen till Bollnäs och E 4:an.

Piratön får ungefär samma upplägg som tidigare år. Den riktar sig till barn i åldern sex till tio år. Dessa åker med flotte ut till Piratön (Hundskäret), där de får utföra olika uppdrag i jakten på piraternas skatt.

Jörgen Bengtson