Fågel fenix på Käringön

Klubbstugan på Käringön är återuppstånden. Tre år efter branden, som gjorde Hudiksvalls sjösportssällskaps (HSSS) stuga på Käringön till en askhög, står en ny stuga på plats, ett år senare än man räknade med.

Natten till 22 augusti 2009 brann klubbstugan, inget vet varför. Sorgen var stor, både i motor- och segelbåtskretsar i Hudiksvall. Var en epok till ända, eller skulle en ny stuga växa upp ur askan? Det blev en fågel fenix. Nu står en ny klubbstuga på plats. I juli stundar invigningsfest.

Klubbstugan på Käringön ligger mellan Saltvik och Grinnön i Vintergatsfjärden. Hälsingekusten.se skrev om återuppbyggnaden den 15 april 2011, Nytt båtklubbshus på Käringön.

Den nya stugan är någon mindre än den gamla, som hade en övervåning med övernattningsmöjlighetet. Å andra sidan har den nya stugan större ytor på bottenvåningen, där en storstuga med köksdel ger gott om utrymme för fester och andra tillställningar.

Två nya gäststugor sörjer för övernattande besökare med fyra sängar vardera. Det finns bygglov på ytterligare en övernattningsstuga.

Käringön har en gästhamn för cirka 20 båtar. Här finns färskvatten, toalett, dusch, bastu och el.

HSSS driver, förutom gästhamnen på Käringön, Hudiksvalls stora småbåtshamn, med 420 båtplatser för medlemmar och 18 båtplatser för gäster. HSSS har också en liten hamn på Ravelgrund med 10–15 båtplatser och toalett.

Jörgen Bengtson