Konst vid vatten

Konstutställningar vid vatten växer i Hälsingland. Nu får konstutställningen vid Norrdellens strand sällskap av en skulpturutställning på Stenö i Söderhamn.

Konst i hamn i Moviken, Bjuråker, är ett etablerad konstutställning, som varje sommar samlar verk från tiotalet konstnärer. De ställer ut sina alster på en udde i Norrdellen i anslutning till den gamla hamnen. Årets konstutställning, som öppnade i går, omfattar skulpturer och installationer från 16 hälsingekonstnärer.

Konst på Stenö är årets nyhet. Här är det en konstnär, Kent Wahlbeck, som växte upp i Sandarne, som ställer ut skulpturer. Utställningen heter passande nog Skulpturer. Två av verken är redan på plats bredvid den nya båtbryggan på Stenö; resten kommer till den officiella öppningen 28 juni.

Idén att integrera konst på Stenöudden blir nu verklighet, precis som den varit i Moviken åtta år.

På flera andra ställen längs Hälsingekusten lever konst och konsthantverk upp under sommaren, med bland annat utställning och försäljning i Mellanfjärden, Stocka och Skärså.

Jörgen Bengtson