Jungfruveckan lyfter kusten

Jungfrukusten kämpar för att etablera sig som turistdestination. En aktivitet som ska locka folk till den del av Jungfrukusten som sträcker sig från Ljusne till gästrikegränsen, är Jungfruveckan. Den har i år vuxit till nio dagar mellan 30 juni och 8 juli.

Centrum för aktiviteterna är Ljusne, där det är allsång, dans, brännboll, loppmarknad, musiktävling, matstafett, väggmålningsworkshop, gåbingo, rockafton, svenskt mästerskap i loggingsport (stock-, motor- och bågsågning samt huggning) och andra aktiviteter under drygt en vecka.

Årets stora nyhet var söndagens mopedrally, som gick i maklig takt längs kusten. Mopedrallyt är ett inslag som arrangören, föreningen Kustorternas framtid, hoppas kunna fortsätta med kommande år.

Jungfruveckan förmår kanske inte locka så många nya besökare till Ljusen och byarna söder ut, men veckan har blivit en härlig folkfest och stor hemvändaraktivitet, ungefär som Strömmingsleken är i Söderhamn och Hälsinge marknad i Hudiksvall.

Jörgen Bengtson