Söderhamn drar in – Hudik bygger

Besparingar tvingar Söderhamns kommun att dra in två gästbryggor i skärgården. I sommar finns inga bryggor och inte heller service av sopkärl och toalett i Toppartall på västra sidan av Storjungfrun och Korsmäss i den lilla arkipelagen där Enskär och Enskärsoren är största öar.

Till nästa sommar hoppas dock kommunen kunna lägga ut bryggor och ta hand om sopkärl och toalett igen. Det går dock fortsatt utmärkt att lägga till vid strand för den som har liten båt. Neddragningarna drabbar alltså främst skärgårdsbesökare med stora båtar.

I Hudiksvall pågår en upprustning av gästbryggor i skärgården och Hudiksvalls inre hamn. Kommunen arbetar målmedvetet med att öka tillgängligheten i inre hamnen och ute i skärgården. Tydligaste exempel på det är solbryggan, som öppnade i inre hamnen i maj 2012, en ny småbåtsbrygga nedanför och en strandpromenad från solbryggan till Gräsmaln med bänkar och bord längs gångstråket. I skärgården blir det steg för steg fler gästbryggor.

Jörgen Bengtson