Storkalas i Hudik

Hudik har blivit gladare. I dag och ytterligare två dagar går Hudikkalaset av stapeln.

Bakom Hudikkalaset står Erik Ohlsson och Jonas Hamlund. De vill att Hudik ska få en riktig stadsfest, som lockar folk från hela Hälsingland, men också från Gästrikland och Medelpad.

Med Hudikkalaset har Hälsingekusten och Hudiksvall fått en stadsfest, som ser ut att ha kommit för att stanna. Hudikkalaset 2012 är det tredje i ordningen. Festen har vuxit steg för steg. Den började med en dag, som har blivit tre. Festen har också vuxit i antal artister och artister med tyngd. Utvecklingen speglar sig i biljettförsäljningen. Enligt dagens Hudiksvalls Tidning har Hudikkalaset i år sålt fyra gånger fler förhandsbiljetter än för ett år sedan.

En nyhet för i år är Bondemarknad, som pågår torsdag klockan 11–18 i Rådhusparken med tivoli under dagen. På kvällen blir det serveringstält med hälsingemat och trubaduren Bengt Ohlsson. Denna del av Hudikkalaset är ett samarrangemang med LRF och Hälsingelivs.

Det egentliga Hudikkalaset börjar på Statt klockan 22.

Sedan fortsätter festen på fredag med serveringstält, tivoli och artister: Oskar Gyllenhammar, Sveriges Radio Gävleborgs tävling Svensktoppen nästa, Richard Richardsson, Timbuktu och damn, Didrik Helsing, Isak Strand vs Toe och La Puma.

På lördag öppnar  serveringstält och tivoli klockan 11. Efter talangjakt – Young Vision Talang 2012 – och Ulrik Munther blir det paus, för att Hudikkalaset sedan ska ge plats åt festivalens tyngsta artister: Loreen, Eldkvarn och Hälsinglands egen Engmans kapell. En verklig fjäder i hatten är naturligtvis Eurovisionsschlagervinnaren Loreen, som bara gör cirka dussinet spelningar i sommar.

Didrik Helsing kommer tillbaka på lördagen. Nya på scenen är också Nico the band och Pistoff.

Med Hudikkalaset har Hudik återfått en stadsfest och samtidigt fått en ny hemvändaraktivitet vid sidan av Hälsinge marknad i början av september. Tillsammans gör de Hudik än gladare.

Jörgen Bengtson