Agö fyr välkomnar

I helgen håller Agö fyrplats öppet för besökare med anledning av Internationella fyrdagen. Men den som inte kan komma då, är välkommen vid annat tillfälle, hälsar fyrplatsens ägare, Lenn Jerling, till Hälsingekusten.se.

För några år sedan var ingen av Hälsinglands tre klassiska fyrplatser – Storjungfrun, Agö och Gran – öppen på internationella fyrdagen. I år är två öppna. Storjungfrun öppnade dörren till den gamla stenkolseldade fyren i mitten av juli. Agö välkomnar besökare både till fyren och fyrplatsen som helhet den 18–19 augusti under hela dagen.

– Nu är denna kulturskatt öppen för allmänheten som givetvis är välkommen att besöka den plats som en gång i tiden kunde hysa 40 verksamma personer (1930-tal) när fyrvaktare, lotsar med familjer bodde på Agöns ostkant, berättar Lenn Jerling för Hälsingekusten.se.

Förra året höll familjen Jerling fyren öppen utan att Agö fyr var en officiell den av Internationella fyrdagen. I år är Agö en av sjuttiotalet fyrar som håller öppet. Familjen Jerling köpte Agö fyrplats av Fortifikationsförvaltningen 2010. Så fort köpet var i hamn, började familjen Jerling att renovera fyrplatsen i ”familjeskala”.

– Vi har lånat detta otroliga ställe av världen, säger han om fyrplatsen.

Familjen Jerling bjuder verkligen på ett varmt välkomnande på fyrdagen.

– Precis som förra året bjuder familjen Jerling resten av Agöborna till öppet hus den 18 augusti 2012. Vi kommer att elda i bad och bagarstugans vedugn för att göra pizza till så många vi orkar med, säger Lenn Jarling.

Jörgen Bengtson