Dålig sommar för Moa

M/s Moa har haft en dålig sommar. Regn och rusk har lett till inställda turer och dåligt med passagerare på turer som gått.

Turbåten m/s Moa af Söderhamn, som hon formellt heter, går i Söderhamns skärgård sommartid. Hon erbjuder folk en möjlighet att komma ut i skärgården, kombinera en båttur med mat eller hyra fartyget för företagsevenemang.

Bekymret har varit det dåliga vädret, som gjort att m/s Moa har fått ställa in flera turer och ibland gått med med cirka halvdussinet passagerare. Som mest har en dagstur räknat in 46 passagerare.

– Folk har väntat på bättre väder som inte har kommit, säger George Ayres, ordförande i föreningen som äger m/s Moa, till Söderhamns-Kuriren i dag.

Det är dock ingen fara att m/s Moa lättar ankar och lämnar Söderhamn för gott. Lokalt ägande, mycket ideellt arbete och ett kommunalt bidrag på 300 000 kronor per år gör att fartyget stannar i Söderhamns farvatten. För till skillnad från Hudiksvall och Nordanstig, har Söderhamn en turbåt som öppnar skärgården för både Söderhamnsbor och besökare.

Moa kan ta 75 passagerare och servera 48 gäster vid dukade bord i salongen.

Moa byggdes på Bergsunds mekaniska verkstäder i Stockholm 1904. Under drygt 60 är var hon kombinerad bogserbåt, passagerarbåt och isbrytare åt Stockholms hamn. Då hette hon Greb efter hamnkaptenen Berg, som baklänges blir Greb.

Bakom Moa står i dag en ideell förening, som kämpar för att hålla fartyget flytande ekonomiskt och steg för steg rusta henne.

Jörgen Bengtson