Hulda till havs

När sommaren börjar lida mot sitt slut, har m/s Hulda af Söderhamn kommit i gång. Hon är kommunen nya taxibåt, som kan ta folk ut i skärgården och då i synnerhet till kommunens övernattningstugor.

Hulda ersätter en äldre, sliten och betydligt mindre passagerarbåt. Hulda är förvisso inte ny, men i gott skick. Hon är godkänd för 35 passagerare, vilket innebär mer än en fördubbling av kapaciteten jämfört med den gamla båten, som bara tog tolv passagerare.

Hulda utgår från Stenö, vilket gör att en ö som Storjungfrun ligger inom bra räckhåll. På en halvtimme når fartyget Hälsinglands största ö och kommunens fyra övernattningsstugor på ön.

Kommunen har inte bestämt priserna för turer med Hulda, undantaget transport till övernattningsstugorna. Här är priset fortsatt 200 kronor för en tur- och returresa.

Söderhamns kommun har övernattningsstugor på Storjungfrun, Storskäret i den lilla ögruppen Klacksörarna söder om Långvinds fritidsområde, Enskär i en liten ögrupp rakt österut från Sandarne och Rönnskär (vandrarhem) öster om Enskär. Stugorna kostar 650 kronor per dygn under högsäsong och 550 kronor per dygn under lågsäsong.

Söderhamn är enda kommun på Hälsingekusten med taxibåtar, vilket innebär att skärgården är oerhört mycket mer tillgänglig i Söderhamn än i Hudiksvall eller Nordanstig.

Jörgen Bengtson