Försenad höst

Helgens nära nog högsommarväder på Hälsingekusten fick en och annan att undra var hösten har tagit vägen. Sommaren håller sig kvar på kusten, så länge temperaturen fortsätter att vara över tio grader i genomsnitt under ett dygn.

Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI) håller koll på årstidsväxlingarna. Enligt SMHI är den genomsnittliga dagen för höstens ankomst på Hälsingekusten den 15–20  september.

Vän av ordning undrar naturligtvis när hösten inträder. Det räcker inte med sprakande färger, regn, kalla vindar och låga nattemperaturer. Höst inträder, enligt SMHI, när dygnsmedeltemperaturen sedan minst fem dygn i följd är under tio grader Celsius.

SMHI mäter höstens ankomstdatum med femdagarsintervaller. Den 15 september var det fortfarande sommar på Hälsingekusten och kommer att vara det även den 20 september, eftersom vi nu haft några riktigt varma dagar. Nästa avstämning är den 25 september.

Jörgen Bengtson