Lappskär minsta ön?

Lilla Lappskär i Söderhamns skärgård är sannolikt Hälsingekustens minsta ön med åretruntboende. År 1991 fick den 4,4 hektar lilla ön bofast befolkning. Nu finns artikel och sida på Hälsingekusten.se om Lilla Lappskär under fliken Se.

Lilla Lappskär ligger öster om Ljusne i Norrala socken. Ön är även känd som Lilla Loppskär, kanske för att det tidigare har funnits loppor på ön.

Ön ligger knappt 300 meter söder om fastlandet, öster om Lövskär, som numera är fastland. Ön har nio hus. Resten av ön äger Söderhamns kommun.

Ön har elektricitet, men saknar dricksvatten och bra hamn.

Den lilla och tätbebyggda ön ger inte utrymme för några större strövområden. Men här finns skog – som täcker större delen av ön och delar öns två husområden åt – och en stenig kust. Delar av floran är inplanterad.

Jörgen Bengtson