Marknaden hemvändardag

I helgen är Stora hemvändardagen i Norrhälsingland och på Hälsingekusten, eller Hälsinge marknad som den heter. Då kommer många till Hudiksvall för att träffa gamla vänner, handla på klassisk marknad och uppleva den stämning som en av Norrlands största marknader har.

Marknaden pågår från fredag klockan 17 till söndag klockan 18 – med nattuppehåll – och med samma återkommande utbud av försäljare och nöjesfält.

Hälsinge marknad är en av Hälsingekustens stora, återkommande arrangemang‚ dessutom det enda med flera hundra år på nacken.

Historiskt var Hälsinge marknad en av många höstmarknader i Norrland, även om den haft olika namn, däribland Höstmässan, under historiens lopp. Med tiden blev marknader något som alla städer och större socknar hade tre gånger per år. Till skillnad från många andra historiska marknader, fortsatt Hälsinge marknad att finnas in i modern tid.

Enligt Norrländsk uppslagsbok var Hudiksvall en av sju platser i Norrland, som ännu i mitten av 1950-talet hade marknad. De andra var Lycksele, Arjeplog, Arvidsjaur, Gällivare, Haparanda och Jokkmokk. Marknaden i Hudiksvall var alltså den enda utanför Lappland och Norrbotten, som fick en fortsättning i modern tid.

År 1972 startade Hälsinge marknad i sin nuvarande form, med Kotorget som marknadsplats. I början av 1990-talet flyttade den till Glysisområdet. I år är det 325 knallar på plats och ett nöjesfält.

Numera finns det massor av marknader i Norrland. Hälsinge marknad står sig, både historiskt och besöksmässigt. Den räknas som en av de största i Norrland. Hälsinge marknad kallar sig för ”Norrlands och Hudiks största folkfest”.

Söderhamn har sin hemvändarmotsvarighet i Strömmingsleken i slutet av augusti, som dock inte rymmer samma klassiska marknadsdel.

Jörgen Bengtson

Nyheten uppdaterad 2012-09-09