Skärså utan gästhamn

Skärså förlorar sin gästhamn. Skärså samfällighetsförening spärrar hamnen för gästbåtar, eftersom bryggan är i för dåligt skick. Nu vill föreningen att kommunen ska ta över gästhamnen eller ge bidrag till en ny anläggning, annars går en 25-årig epok i graven.

Fiskeläget Skärså har en populär gästhamn i anslutning till restaurang Albertina. Skärså samfällighetsförening byggde 1985 en flytbrygga vid kajen. Två år senare blev den utbyggd till nuvarande längd. Därmed hade Skärså fått en bra gästhamn.

Väder och vind har med tiden slitit hårt på gästhamnen. Kaj och brygga var i så dåligt skick sommaren 2011 att en stängning stod för dörren. Då hjälpte dock kommunens skärgårdsenhet till att reparera bryggan.

Reparationen var som konstgjord andning. En ny gästhamn kostar mycket pengar, som den 18 fastigheter lilla samfällighetsföreningen inte har.

– Vi skulle behöva en helt ny brygga. Men det finns inte en chans att vi i föreningen klarar det, det handlar om flera hundra tusen kronor innan det är färdigt, säger föreningens kassör Karl Erik Persson till Söderhamns-Kuriren i dag.

Kommunen har inte gett något besked, utan återkommer i frågan.

Jörgen Bengtson