Njutångersorgel mår dåligt

Njutångers medeltidskyrka har en modern orgel, som är i behov av reparation.

– Orgeln i Njutångers kyrka mår inte bra och är i stort behov av översyn. Omfattningen är ännu inte klar, skriver församlingstidningen Kyrkbladet i sitt senaste nummer (4, 2012).

Njutångers kyrka är speciell av flera skäl.

Kyrkan har samma bredd som när den byggdes som gråstenskyrka på 1200-talet. Den har alltså aldrig blivit breddad, vilket är ovanligt och skiljer den från många andra medeltidskyrkor. Den har bara blivit förlängd. Njutångers kyrka är i dag lika liten som den blev efter förlängningen på 1400-talet.

Kyrkan har välbevarade medeltida inventarier och målningar, som är i ett skick som få andra kyrkor har.

Kyrkplatsen är speciell. Kyrkan ligger längst in i en havsvik, som man fortfarande ser från kyrktrappan. Det är synnerligen ovanligt längs Sveriges kuster, där landhöjningen har gjort sitt för att skilja medeltidskyrkor från havet.

Vi återkommer till vad översynen av orgeln innebär.

Jörgen Bengtson