Vintern på väg

Vintern är inte här än, men höstvädrets snabba kast mellan varmt och kallt påminner om vinterns obönhörliga ankomst. Ett tecken på att vintern är i antågande, är att sommartiden i olika former lider mot sitt absoluta slut.

Sommaren gick för flera veckor sedan över i höst. På Hälsingekusten skedde övergången till meteorologisk höst den 20 september.

Klockans omställning från sommartid till normaltid, eller vintertid som många felaktigt säger, sker i Sverige sista söndagen i oktober. Tidigare var sommartiden mer anpassad till verkligheten, för 1981–1995 var omställningen sista söndagen i september. Men från och med 1996 gjorde Sverige en anpassning till EU och flyttade fram sommartiden en hel månad in i hösten. Söndagen den 28 oktober är det dags att ställa tillbaka klockan en timma.

Sommarvattnets avstängning, som alla med fritidshus och sommarvatten anpassar året till, står för dörren. På Hälsingekusten stänger många fritidshusområden av sommarvattnet måndagen den 15 oktober. Ett av många som gör det är Långvinds fritidsområde.

Sommarsophämtning, som är vanligt att fritidshus har, upphör i mitten av oktober.

Jörgen Bengtson