Information blev sopor

Söderhamns kommun ingår i ett regionalt EU-projekt, Baces, där kommunen skulle utveckla ett informationssprojekt för skärgården. Resultatet blev istället sopstationer för källsortering och rutiner kring detta.

Projektet Baltic Archipelago and Islands Centres (Baces) syftar till att förbättra tillgängligheten, tillväxten och miljön i skärgården. Söderhamns bidrag skulle vara förbättrad information på lokala informtionscenter. Detta utvecklade sig till ett projekt med miljöstationer med information.

Projektet omfattar tio miljö- och informationsstationer. Den första står nu klar på Enskär, vilket Söderhamns-Kuriren berättar om den 10 oktober 2012. I augusti 2013 ska alla miljöstationer vara på plats. Då tar också kommunen över ansvaret.

– Det behöver inte kosta så mycket mer. Driften står redan kommunen för. Det här är ett led i att få en renare skärgård, säger skärgårdsansvarige Henrik Olsson till Kuriren.

Långvind.com har skrivit flera artiklar om projektet Baces, som är en av flera satsningar som Söderhamns kommun gör för att utveckla skärgården: Flera skärgårdsentreprenörer (26/9 2012), Söderhamn visar skärgård (10/6 2011) och Söderhamn skärgårdssatsar igen (22/4 2010).

Jörgen Bengtson