Oro för siken

Fiskeförbudet längs Hälsingekusten, som trädde i kraft i går, är mer än något annat ett försök att rädda siken. Myndigheterna fruktar dock att färre kommer att följa förbudet i år. Därför blir det mer kontroll än 2011.

– Förra året efterlevdes förbudet bra. Det är stor risk för att det kommer att bli fler nät som beslagtas i år. Det är vår farhåga, säger länsfiskekonsulent Karl Gullberg på Länsstyrelsen Gävleborg till Hudiksvalls Tidning i dag.

Han grundar sitt antagande på att det varit sämre publicitet i år, dock utan att kommentera att Länsstyrelsen själv inte själv redovisat skälet på webben.

I år tar Länsstyrelsen hjälp av Kustbevakningen och fisketillsynsmän.

Fiskeförbudet gäller nät och andra ”mängdfångande redskap”. Utan nät blir det också mindre som sälen tar, eftersom sik i nät är som att servera fisken på fat för sälarna. Karl Gullberg tror att sälarna ”tar betydligt mer sik än vad fiskarna gör”.

Han väntar med ”stor förväntan” på följderna av förbudet.

– Kanske kan det räcka med några år innan vi kan få till ett riktigt fint sikbestånd igen, säger han till HT.

Fiskeförbundet gäller inte bara Hälsingekusten, utan också kuststräckan vidare söderut till Tierp. Förbudet gäller mellan 15 oktober och 30 november. Havs- och vattenmyndighetens beslut om förbudet, som myndigheten tog förra året, ska gälla i fem år.

Jörgen Bengtson