Problem för enda badet

Ljusnebadet vandrar åter i dödsskuggans dal. Sommaren blev en katastrof för Hälsingekustens enda friluftsbad: få besökare och inkasso för obetald elräkning.

Bakom det tidigare kommunala badet i Ljusne står sedan 2002 en ideell förening, Ljusneparkens badförening.

Ljusnebadet är Hälsinglands enda friluftsbad med 50-metersbassäng. Badet var hotat redan inför sommaren. Men då fick badet respit med hjälp av kommunal extratilldelning, vilket Långvind.com skrev om 6 juni 2012, Ljusnebadet öppnar.

Årets säsong regnade bort, så antalet besökarna blev långt färre än i badföreningens kalkyl, med ett inkomsttapp på 50 000 kronor. När pengarna inte räckte till räkningarna, skickade föreningen notan vidare till kommunen. Föreningen tog nämligen inte ansvar för eläkningarna, än mindre för att ta över elabonnemanget, som föreningen dyrt och heligt lovat att göra.

Resultatet blev att kommunen fick brev från ett inkassoföretag och hamnade i tidningen Justitia. Totalt fick kommunen betala 28 000 kronor, som föreningen inte hade betalat.

En rejäl renovering av badet skulle kosta cirka fem miljoner kronor. Badföreningen krävde 2011 minst 320 000 kronor av kommunen för att kunna rusta upp badet. Om den inte fick det hotade föreningen att lägga ner verksamheten.

Föreningen fick knappt en tredjedel, 100 000 kronor. Därmed gick Ljusnebadet in i sommarsäsongen 2012 med fortsatt osäker framtid. Föreningen hade tidigare än sämre ekonomi, med som mest en skuld på 400 000 kronor. Nu är skulden cirka 70 000 kronor, enligt Söderhamns-Kuriren (4/10 2012).

Efter sommarens dåliga besökssiffror och obetalda räkningar, lär framtiden vara minst lika osäker igen.

Jörgen Bengtson