Vintern dröjer

Det må vara snö och kyla i stora delar av Hälsingland, men på kusten dröjer vintern. Vinter är det först när dygnsmedeltemperaturen varit under noll grader Celsius fem dygn i följd.

Det har Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI) bestämt och koll på. När SMHI i dag redovisade vinterns utbredning i Sverige, gick den långt ner i Svealands inland. Men Gästrike-, Hälsinge-, Medelpads- och Ångermanlandskusten har fortsatt höstväder.

Det är helt i sin ordning, för vintern brukar komma till Hälsingekusten först runt den 20 november. Genomsnittsdatum för vinterns ankomst åren 1961–1990 är 20 november. Prognosen för de kommande tio dagarna är fortsatt blidväder, så vintern kommer knappast tidigare än ”normalt”.

Det går att följa vinterns utveckling i Sverige på SMHI:s årstidskarta, som SMHI har på sin webbplats www.smhi.se.

Det återstår att se om vinterns ankomst blir lika sen som förra vintern. Då kom den först på den här sidan årsskiftet, närmare bestämt den 9 januari 2012. Det var drygt sju veckor senare än genomsnittsdatum för vinterns ankomst 1961–1990.

Jörgen Bengtson