Folkans USA-opera hotad

Operasändningarna från Metropolitan i New York är hotade. Folkan i Iggesund erbjuder sedan fem år opera-på-bio, med direktföreställningar från Metropolitan, och balett från Bolsjojteatern i Moskva. Nu är dessa föreställningar hotade på grund av för få besökare.

– Nu riskerar vi att förlora det här fantastiska utbudet, därför att alltför få har uppmärksammat möjligheten, säger Viveka Höglund i Norra Hälsinglands Konsertförening.

Hon uppmanar intresserade att på in på konsertföreningens webbplats, www.konsertmusik.se, eller på Folkans webbplats, www.folkan.com. Här finns information om kommande föreställningar. Om inte fler anmäler intresse för de digitala musikföreställningarna i Iggesund riskerar de att gå i graven.

– Ledningen för Folkets hus måste nu ta ställning till en eventuell fortsättning, säger Viveka Höglund.

Operaföreställningarna från Metropolitan är textade på engelska, så det är lätt att ta del av handlingen. Sändningen bjuder på närbilder, intervjuer i pauserna med dirigenter, regissörer och andra samt naturligtvis sångare av världsklass som Renée Fleming och Placido Domingo. Under några timmar får man tillträde till operans värld, både på och bakom scen, fast man sitter i en biofåtölj på Hälsingekusten.

Folkan i Iggesund har under hösten sänt fem föreställningar från Metropolitan: Donizettis ”Kärleksdrycken”, Verdis ”Otello”, Adès ”Stormen”, Mozarts ”Titus mildhet” och nu i kväll som säsongsavslutning Verdis ”Maskeradbalen”.

Folkan har också haft två balettföreställningar från Bolsjojteatern, Løvenskiolds ”Sylfiden” och Pugnis ”Faraos dotter”, och en från Kungliga Operan, Mozarts ”Trollflöjten”.

Flera av dessa digitala sändningar har också gått att se på Svea bio i Söderhamn och på ytterligare några biografer i Hälsingland.

Hälsingekusten.se har haft flera artiklar om sändningarna på Folkan i Iggesund, senast 30 augusti 2012, ”Opera på Hälsingekusten”.

Jörgen Bengtson