Kusten utan bandyhall

Hälsingekusten får klara sig utan bandyhall, trots att Hälsingland är bandylandskapet nummer ett i Sverige och flera bandyorter har inomhushall. Politikerna i Söderhamn säger nej till bidrag för att bygga en inomhusarena på Hällåsen i Söderhamn.

– Kostnaderna för kommunen skulle bli för höga och osäkerheten för stor när det gäller statsstödsreglerna, säger Sven-Erik Lindestam, kommunstyrelsens ordförande (S), till Söderhamns-Kuriren (30/11 2012).

Han oroar sig för att EU:s statsstödsregler kan lägga hinder i vägen, eftersom Hällåsen Arena AB, som vill bygga hallen, också vill kunna driva den kommersiellt.

Edsbyn var fört i landet med att bygga en bandyhall, ”bandykyrkan” kallad. Den är till större delen finansierad av lokala företag och organisationer. Om intressenterna bakom Hällåsen Arena AB kommer tillbaka med en ny ansökan, som inte är lika beroende av kommunala bidrag, utesluter inte kommunen att den kan tänka sig att stödja projektet.

Största idrottshall på Hälsingekusten håller på att växa fram i Iggesund, Camp Igge Arena. Iggesunds idrottsklubb har säkrat finansieringen av Hälsinglands största multisportarena – 92 meter lång och 60 meter bred – med stöd av företag, Hälsinglands sparbank, Allmänna arvsfoden, andra stiftelser och fonder samt till en mindre del Hudiksvalls kommun.

Jörgen Bengtson