Vintern är här!

Ingen tvivlar väl på att vintern har kommit till Hälsingekusten. Men nu har den även kommit officiellt, med statliga SMHI:s mått mätt. Vintern anlände i år den 29 november.

Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI) definierar när det är vintern. Om dygnsmedeltemperaturen är noll grader Celsius eller lägre – ibland säger SMHI ”under noll grader Celsius” – fem dygn i följd är det vinter.

– Vintern anlände det första av dessa dygn. Även om det blir en återgång till högre temperaturer därefter så räknas det fortfarande som vinter, säger SMHI på sin webbplats.

Genomsnittsdatum för vinterns ankomst till Hälsingekusten åren 1961–1990 är 20 november. I år kom den alltså något senare – och då med besked. År 2011 var vintern så försenad på Hälsingekusten att den kom först i början av januari 2012.

SMHI har inte officiellt proklamerat vinterns ankomst till Hälsingekusten denna säsong. Det gör SMHI vara femte dag. Nästa avstämningsdag är 5 december. Men eftersom det är rejält kallt i dag på Hälsingekusten, och det varit under noll grader i dygnsmedeltemperatur sedan den 29 november, kan vi när denna dag är slut förkunna att vintern definitivt är här.

Det går att följa vinterns utveckling i Sverige på SMHI:s årstidskarta, som SMHI har på sin webbplats www.smhi.se.

Det finns också en kalendarisk definition på vinter: månaderna december, januari och februari.

Jörgen Bengtson