Förrädiska havsisar

Havsisarna är förrädiska. Det erfor skoteråkarna, som i lördags körde genom havsisen i Svensviken, Långvind, Enånger. SMHI varnade i början av veckan för svaga havsisar längs Hälsingekusten. Lars-Erik Jonsson, Långvinds fritidsområde, varnar för fortsatt svaga isar i Långvind.

– I år har vi riktigt dåliga isar i våra vikar. Snön fungerar som isolering och ute vid Kuggören är det fortfarande plusgrader i vattnet. Även om det är kallt så kommer inte isen att tjockna i vikarna. Ska ni ut på isarna så var försiktig. Där det är snö så är isen riktigt dålig, skriver han på www.langvind.se.

Meteorolog Håkan Hultberg på SMHI varnade efter skoterolyckan i Söderhamns-Kuriren (15/1 2013).

– Den is som ligger där är inte tjock. Man ska alltid vara försiktig, sa meteorolog Håkan Hultberg på SMHI till Söderhamns-Kuriren efter olyckan (15/1 2013).

Generellt finns det mer och tjockare is i år än förra årets milda vinter. För ett år sedan var det i stort sett isfritt längs Norrlandskusten. Nu ligger isen längs stora delar av kusten. Men den är förrädisk, inte alls tjock och säker som man kan tro, även om det är nästa lika mycket is som den kalla vintern för två år sedan.

Utanför Hälsingekusten är vattentemperaturen fortfarande på plussidan. Längs kusten är isen fortsatt tunn.

Med kallare temperatur och vindsvaga dagar växer isen, men problemet med isolerande snö på isar i många havsvikar kvarstår.

Jörgen Bengtson

Nyheten uppdaterad 19 januari 2013