Vandrarhem i Agö fyr

I sommar öppnar Agö fyr som vandrarhem. Lenn och Bitte Jerling räknar med att driva vandrarhem maj–september, då det är möjligt att ta sig till och från Agön, som liksom övriga öar i Hälsinglands skärgård saknar kollektivtrafik.

Vandrarhemmet blir i det gamla fyrhuset. Tanken på att göra Agö fyr till vandrarhem är inte ny. Lenn Jerling berättade om planerna för Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, efter det att han och familjen hade köpt Agö fyrplats hösten 2010.

I artikeln Agö fyr blir vandrarhem? (23 juli 2011) berättade vi om planerna för Agö fyrplats.

Lenn Jerling är pensionerad professor i botanik och bor på Vätö norr om Norrtälje. Tidigare bodde han i Vaxholm. År 2011 startade han, tillsammans med sin fru och ytterligare tre familjemedlemmar, företaget Agöns fyrplats handelsbolag. Syftet med bolaget är att driva vandrarhem, undervisning och forskning.

Familjen köpte hösten 2010 Agöns fyrtorn, fyrvaktarbostad, lotshus och annat som hör till fastigheterna från försvarsmakten.

– Våra planer är att börja med ett enkelt vandrarhem, ett härbärge, berättade Lenn Jerling för Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, i september 2011.

Sedan dess har den ännu inte officiella vandrarhemmet tagit emot besökare från bland annat Sverige, Nederländerna, Kina och Taiwan.

Lenn Jarling gick i pension sommaren 2012. Sedan dess har han arbetat med att rusta fyrvaktarbostaden till parets privata bostad och omvandla fyrhuset till vandrarhem.

– Det finns en hel subkultur med människor från hela världen som är intresserad av fyrar, säger han till Hudiksvalls Tidning i dag.

Jörgen Bengtson

Nyheten är uppdaterad 27 februari 2013