Nej till EU-stopp för lax

Hälsingerådet, som består av Hälsinglands sex kommuner, säger nej till EU:s planer att förbjuda utsläpp av laxsmolt. Det hotar fiske vid Ljusnans mynning.

Hälsingerådet säger i en skrivelse till Landsbygsdepartementet att det motsätter sig EU:s förbud mot utsättning av odlad lax. EU vill nämligen, i det goda syftet att främja den vilda laxens tillväxt, förbjuda utsättningen av odlad lax.

Problemet är bara att det inte finns någon naturlig tillväxt av vild lax i Hälsingland. Utsättningen av odlad lax är en absolut förutsättning för fortsatt laxfiske i Hälsingland, eftersom det inte finns någon naturlig reproduktion av lax i Dalälven och Ljusnan. Det beror i sin tur på att torrläggning och överdämmning har förstört laxens reproduktionsområden.

– Den odlade laxens betydelse är av största vikt i ett kort och medellångt perspektiv. Jag ser med mycket stor oro att det fantastiska fisket vid Ljusnans mynning hotas, säger Söderhamns kommunalråd Sven-Erik Lindestam.

EU vlll förbjuda utsättning av laxsmolt 2020. Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, skrev om detta senast den 21 december 2011, Fiskeförbud bra för Hälsingland?

Jörgen Bengtson