Framgång Jungfrukusten

Jungfrukusten är ett ganska okänt begrepp. Men på båtmässan i Stockholm 2–10 mars har Gävleborgs kustkommuner gjort sitt bästa för att sätta Hälsingekusten och Gästrikekusten på kartan och i besökarnas medvetande.

– Det har varit jättebra intresse med besökare hela tiden, säger Niklas Brodin, Söderhamns kommun, till Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com.

Lena Strömstedt, Nordanstigs kommun, instämmer.

Niklas Brodin och Lena Strömstedt är två av flera som tar hand om besökare i Jungfrukustens monter på Nordens största båtmässa. Montern har tydligt skärgårdstema, stort sjökort över södra Norrlandskusten och personal som är trevligt klädd i käcka sjömanskostymer.

Jungfrukustens monter och människor sticker ut bland andra destinationer, som är samlade i en särskild del på den stora båtmässan.

Här finns också andra skärgårdsdestinationer, både svenska, nordiska och utländska. Långvind.com pratar med folk från Stockholms skärgård, Höga kusten, Västerviks skärgård, Åland och Åbo skärgård. Här finns även mer exotiska resmål som kust och skärgårdar i Grekland, Kroatien, Skottland och Karibien.

Jungfrukusten hävdar sig väl i konkurrensen, med folk som hela tiden stannar upp. Besöksstatistiken, som Långvind.com tagit del av, visar att 1,9 procent av mässbesökarna stannat upp och pratat med folk i Jungfrukustens monter.

– Vi är nöjda med att få ungefär två procent av besökarna till vår monter, säger Annika Bergström, turismchef i Hudiksvall, till Hälsingekusten.se.

Kalle Bylin, ordförande i Jungfrukusten ekonomisk förening, visar upp föreningens nya webbplats, som är under uppbyggnad, www.jungfrukusten.se.

Han ser stor potential för turismen på Hälsingekusten och tycker att Hudiksvalls kommun och församlingarna kan göra mycket mer för att göra öarna åtkomliga. Han efterlyser både taxibåtar, turbåtar, fler övernattningsstugor – som i Söderhamns skärgård – och fiskarkapell som håller öppet mer än en prästhelg per sommar.

– Utöka prästhelgerna och gör dem till en attraktion. Det skulle locka turister. Det borde vara prästhelg i några fiskarkapell varje helg, säger Kalle Bylin till Hälsingekusten.se.

Han brinner också för att öppna öarna för besökare utan egen båt.

– Vi behöver en turistbåt i Hudiksvalls kommun, säger den tidigare plan- och bygglovschefen i Hudiksvalls kommun och avslöjar att han också gjort tidtabell för en tänkt turbåt.

Jörgen Bengtson