Säkra vårtecken

Långvind.com rapporterade förra veckan att våren officiellt är här. Nu duggar vårtecknen som ett svenskt sommarregn: vårflod, Sjöräddningssällskapets sjösättning, vårblommor, fågelkvitter, grillpremiär och sommarvattenpåsläpp.

Långvinds fritidsområde börjar släppa på sommarvattnet den 2 maj. De flesta fritidsområden på Hälsingekusten har sommarvattennät. Hälsingland och sannolikt Norrlands största, Långvinds fritidsområde, är inget undantag, även om delar av området har vintervatten. Dessutom håller föreningen på att bygga ut ett stomnät för vintervatten, som ska göra det möjligt för varje stig och väg att få vintervatten till intresserade fastigheter.

Än så länge delar dock de flesta fritidshushåll med sommarvatten in året i tiden då man har respektive inte har sommarvatten. Det var länge osäkert om Långvinds fritidsområde skulle kunna släppa på vattnet till förstamajhelgen eller om det skulle få anstå till Kristi himmelsfärdshelgen eller senare.

Den snabba snösmältningen gör nu vattenansvarige, Bo Sjöberg, optimistisk. Han tror på vatten till klämdagarna efter 1 maj.

På webbplatsen för Långvinds fritidsområde skriver han att ”påsläpp av sommarvatten beräknas starta den 2/5”, med tillägget: ”Reservation för skador som kan finnas på ledningsnätet.”

Förra året släppte föreningen på vattnet den 24 april, men då kom våren ovanligt tidigt.

I år kom våren till Hälsingekusten den 13 april, drygt en månad senare än 2012.

Jörgen Bengtson