Saneringen tar mer tid

Saneringen efter Arizona Chemicals utsläpp av råtallolja i Söderhamns skärgård julhelgen 2011 tar än längre tid än planerat. Nu räknar oljesanerarna med att det blir klart lagom till tvåårsdagen av utsläppet.

I december 2012 trodde man att saneringen skulle vara klar i september i år. Årets hårda och långa vinter gör att slutdatum har flyttats fram ännu en gång.

I dag drog saneringen igång igen, efter en lång vinter då saneringen gått på sparlåga. Nu ska saneringsstyrkan inventera båthus och stenkistor.

– Så fort snön är borta och isen släpper sätter vi igång med saneringen, både till havs och på land, säger Kjell Lind, stabschef för oljesaneringen till Söderhamns-Kuriren.

Fokus i saneringen ligger på de öar och kuster där man vet att det finns råtallolja kvar, dels från utsläppet 20 december 2011, dels från ett mindre utsläpp i november 2012.

Kommunen kommer att ha 40–50 personer i arbete under högsäsongen. Nu planerar Kjell Lind för att saneringen ska vara avslutad ”när vi kommer in på senhösten”, i praktiken lagom till tvåårsdagen av utsläppet.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft nåde artiklar om saneringen efter olyckan i Sandarne, då 800 000 olja rann ut från en av Arizona Chemicals cisterner. Förra artikeln var på årsdagen av utsläppet den 20 december 2012.

Jörgen Bengtson