Oljesanering tar två år

Saneringen efter råtalloljeutsläppet i Sandarne för exakt ett år sedan kommer att pågå till september nästa år. I veckan hade Söderhamns kommun informationsmöte om oljeutsläppet från Arizona Chemicals fabrik den 20 december 2011, då 800 000 olja rann ut från en cistern.

Arbetat har varit mer omfattande än man tidigare anade. Nu har dock kommunen situationen under kontroll. Under hösten har kommunen koncentrerat sig på att sanera stenkistor, bryggor, uthus, tomtmark och en del annan mark dit olja återvänt. Saneringsstyrkan har bearbetat en 153 000 kvadratmeter stor yta. Till detta kommer ett mindre utsläpp i november, Nytt oljeutsläpp i Sandarne.

Nu har vintern tvingat sanerarna att göra halt.

– Det finns en hel del kvar att göra, säger kommunens tekniska chef, Lars Stål, till Söderhamns-Kuriren (18/12 2012).

Kommunens saneringsstyrka återupptar arbetet till våren.

– Vi har räknat med att ha sanerat färdigt innan september nästa år, säger Lars Stål.

Oljeutsläppet har inte bara gett synliga skador i skärgården. Undersökningar av havsbotten, som kommunen gjorde i början av september, visar att bottenskadorna är mer omfattande än man först trodde. Hur det blir med saneringen av havsbotten är inte klart.

Hälsingekusten.se har skrivit många artiklar om Arizona Chemicals oljeutsläpp, sedan i somras bland annat artiklarna Utdragen oljesaneringRåtallolja bestående problem och Råtalloljan fortsatt problem.

Jörgen Bengtson