Råtallolja bestående problem

Råtalloljan från Arizona Chemicals utsläpp den 20 december 2011, fortsätter att ställa till miljöproblem på Hälsingekusten. Dykningar i skärgården bekräftar att råtallolja sjunkit till botten och lagt sig där som klibbiga sjok. En del är flera decimeter tjocka och några meter långa, andra är mindre och liknar mer bullar eller limpor.

Saneringen på land har pågått allt sedan utsläppet. Men det var först i måndags som dykare började inventera skadorna på havsbotten. Dessa är mer omfattade än man först trodde men verkar att vara begränsade till havsbotten när land. Huvuddelen av oljan, som dykarna hittade på fem platser, låg mellan fem och femton meter från strandlinjen.

Det är oklart om Oljejouren, som hanterar saneringen efter oljeutsläppet, kommer att ta upp oljan från havsbotten eller inte.

– Det beror på hur den ligger. Man vill inte att den ska spolas upp på stranden så att någon kan bli exponerad för den, säger Ingrid Håstad, Oljejouren, till Söderhamns-Kuriren i dag.

Klart är att en del olja kommer att tas upp, sannolikt med grävskopa eller för hand.

Hittills har saneringen kostat mångmiljonbelopp. Fram till 30 juni har saneringen kostat Söderhamns kommun 22 miljoner kronor, som kommunen i sin tur har fakturerat Arizona Chemical.

Saneringen fortsätter ännu en tid med en styrka på cirka 80 personer. I mitten av september räknar kommunen med att minska saneringsstyrkan till 20–25 personer. I vinter minskar styrkan till som mest åtta personer, enligt kommunens beräkningar.

Kommunen tror att cirka 85 procent av oljan är sanerad.

Hälsingekusen.se skrev senast om oljeutsläppet 17 augusti 2012, Råtalloljan inget turisthinder.

Jörgen Bengtson