Axmar flyttar till Ljusne

Fullt så genomgripande är inte flytten. Men Kustslöjdarna, som hittills hållit till i Gula huset i Axmarbruk, flyttar i sommar till hyttan i Ljusne. Den kommer att hålla öppet i juli och erbjuda hantverk, kafé och historia i Ljusne bruksmuseum. Hyttan håller öppet alla dagar i veckan, klockan 13–19 , 6 juli–4 augusti.

Etableringen av Kustslöjdarna i Ljusne bör ge ett lyft åt den gamla bruksorten. I samma hus finns Ljusne bruksmuseum. I närheten ligger Konstkrafts lokaler med sin verksamhet, något Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, skrivit om vid flera tillfällen, bland annat Vrak blir järnvägskonst? (21/9 2012) och Konstsalong i Ljusne (20/4 2012). På andra sidan älven ligger Ljusnefors camping, som satsar för framtiden, vilket vi skrev om i går, Schweizare satsar på Ljusne.

Kustslöjdarna startade i Söderhamn 2005. Föreningen består av hobbyslöjdare, som bara arbetar i naturmaterial. Förutom sommarutställningen arrangerar föreningen julmarknad i Kvarnen, Söderhamn, under förstaadvent-helgen.

Jörgen Bengtson