Kustleden mera vandringsled

Vägen Kustleden längs Nordanstigskusten ger inte bilisten eller cyklisten så många chanser att se havet. Men i sommar blir det bättre för den som vill vandra Kustleden, bland annat med nya sträckningar längs havet.

Kustleden för vandrare har fått nya orienteringstavlor, 150 nya skyltar, sju nya broar och spångar och inte minst alternativa sträckor längs kusten istället för genom skogen på några ställen. Leden är utmärkt med brandgula markeringar och tydliga skyltar.

Kustleden går från Sågtäkten söder om Strömsbruk till Galtström i Sundsvall. Vandringsleden blev klar 2000, men har förfallit sedan dess.

Nu har Naturskyddsföreningen i Nordanstig och kommunen rustat upp leden. Arbetet med att röja slö, sätta upp nya skyltar och göra nya dragningar startade sommaren 2011 och ska bli klart sommaren 2013. Den stora nyheten är nya, alternativa sträckor.

På etappen Lönnånger–Strömsbruk kan man nu välja mellan en kust- och inlandsstig. Längs sträckan Hårte–Gnarp går det numera bra att vandra längs kusten. Kustledens totala längd varierar, som en följd av alternativa dragningar, mellan 55 och 75 kilometer.

Invigning av den upprustade och delvis nya Kustleden beräknas ske i juli eller augusti.

Jörgen Bengtson