Sommaren kom tidigt

I helgen var det verkligen sommar på Hälsingekusten och även i inlandet. Helgens två stora aktiviteter – bakluckeloppis på Kattvikskajen i Hudiksvall och invigning av världsarvet Hälsingegårdar – badade i sol.

Meteorologisk sommar är det när dygnsmedeltemperaturen fem dagar i följd varit minst tio grader Celsius. Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI) håller ordning på årstidsväxlingarna, som det går att följa på SMHI:s årstidskarta. Den 21 maj kunde SMHI förkunna att sommaren kom till Hälsingekusten den 17 maj, för den 21 maj hade kusten fem dygn i följd haft sommartemperatur.

Även om det skulle bli kallare och medeltemperaturen skulle sjunka under tio grader fem dygn i följd, så är sommaren här för gott i år – tills det blir höst.

Från SMHI-statistiken (1961–1990) kan man utläsa att sommaren brukar komma till Hälsingekusten mellan 25 maj och 1 juni. I år kom sommaren lite tidigare efter en lång vinter och rekordkort vår.

Jörgen Bengtson