Världsarv nära dig

I dag invigde kulturministern världsarvet Hälsingegårdar i en ceremoni, som omfattade de sju aktuella gårdarna och besökscentret i Stenegård, Järvsö. Stenegård, med världsarvsgården Kristofers nästgårds, är ett av fyra besökscentra. De andra är världsarvsgården Erik-Anders i Söderala, Träslottet i Arbrå och Långhed i Alfta.

– Nu är Hälsingegårdar del av en stor, brokig internationell familj. Ni har mer än 900 kusiner, sa kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth under sitt invigningstal och lade sedan till de förlösande orden:

– Härmed förklarar jag Sveriges femtonde världsarv, Hälsingegårdar, för invigt!

Efter det följde specialskriven invigningsmusik av Gävleborgs symfoniorkester, som intog större delen av den mäktiga, tillfälliga scenen på Hudiksvallsapotekaren Julius Bruuns gård i Stene.

Även riksantkivarie Lars Amréus var på plats, liksom mängder av lokala och regionala honoratiores som landshövding Barbro Holmgren, klädd i folkdräkt, många av Hälsinglands kommunalråd och andra ledande politiker.

– Det går inte att föreställa sig vilket enormt arbete som ligger bakom, underströk riksantikvarie Lars Amréus, när han i sitt hälsningstal beskrev processen bakom världsarvbeslutet.

Det sju världsarvsgårdarna är: Erik-Anders i Asta, Söderala; Pallars och Jon-Lars i Långhed, Alfta; Gästgivars i Vallsta, Arbrå; Kristofers i Stene, Järvsö, Bommars i Letsbo, Ljusdal; Fågelsjö gammelgård Bortom åa i Fågelsjö (Dalarna), Loos. De finns med på Unescos lista för att hälsingebönderna har byggt fler och större rum för fester än bönder i resten av världen och att fler dekorerade interiörer är bevarade i Hälsingland än någon annanstans.

Hälsinglands mäktiga bondslott är nu ett kulturellt världsarv tillsammans med drygt 900 andra världsarv, som är uppdelade på kulturella världsarv, naturvärldsarv och blandade världsarv. Bara sju hälsingegårdar har dock fått den Unesco-status, som också Frihetsgudinnan, Egyptens pyramider, Drottningholms slott och Visby medeltida stad har.

Men världsarvet kommer att spilla över på många hälsingegårdar och landskapet i stort. På invigningen av världsarvet Hälsingegårdar fanns på besöksentret information om en större samling hälsingegårdar, som sannolikt kommer att öka ytterligare.

Hälsingegårdarna som världsarvbesökscentret listar är nedanstående gårdar. Vi anger gårdens namn, by, besöksadress, närbeläget samhälle (om det är relevant) och socken eller motsvarande. Gårdar som finns på internet har vi länkat till gårdens webbplats. De flesta är öppna i någon form för allmänheten, annars anger vi inom parentes om de är privata. Gård markerad med asterisk (*) är världsarvsgård.

Arbrå fornhem, Storgatan 56, Arbrå
Blanks i Kalvhaga, Kalvhaga 163, Näsviken, Forsa
Bjuråkers forngård, Tå 110, Bjuråker
Bommars* i Letsbo, Brovägen 8, Tallåsen, Ljusdal
Erik-Anders* i Asta, Asta 726, Söderala
Ersk-Anders i Skästra, Skästrabergsvägen 1, Järvsö
Ersk-Mats i Lindsjön, Hassela
Frägsta, Frägsta kulturgård, Näsviken, Forsa
Fågelsjö gammelgård Bortom åa* i Fågelsjö (Dalarna), Loos
Gästgivars* i Vallsta, Gamla Orbadenvägen 9, Arbrå
Jan-Hans i Norrby, Norrby 341, Alfta
• Jon-Lars* i Långhed, Alfta (privat, bokning för gruppvisning)
Karls i Bondarv, Järvsö
Kristofers* i Stene, Kalvstigen 6, Järvsö
Löka i Alfta, Alfta
Mårtes i Edsbyn, Ovanåker
Ol-Anders i Östra kyrkbyn, Alfta
Ol-Ers i Kåsjö, Hybo, Järvsö
Ol-Jons i Bondarv, Järvsö
Ol-Nils i Hårga, Hanebo
• Pallars i Långhed*, Alfta (privat, bokning för gruppvisning)
Pallars i Älvkarhed, Alfta
• Söderblomsgården i Långbro, Långbro 380, Trönö
• Sörböle, Böle 603, Mo
Sörhoga lantgård, Sörhoga 6 A, Forsa
Västerby, Västerby 7674, Rengsjö
Ystergårn i Hillsta, Forsa

Enda Unesco-världsarv på Hälsingekusten är Erik-Anders i kustsocknen Söderala, som ligger på bekvämt avstånd från Långvind.

Jörgen Bengtson

Nyheten uppdaterad 26 maj 2013