Pirater åter i Söderhamn

I sommar kommer pirater åter att härja på Hälsingekusten. Mest utsatt är Söderhamn, där kaptenerna Schack Matt och Jubb Jubb gör vattnen osäkra. Enligt säkra källor kommer piratduon att slå till runt midsommar och sedan hålla kusten osäker under en lång, het sommar. De har kapat ett fartyg, m/s Moa af Söderhamn, som de använder.

I sommar är det åter dags för piratäventyr utanför Söderhamn. Sedan 2008 har kapten Schack Matt bjudit in till piratäventyr. Målgruppen är barn från sju år, som vill följa med m/s Moa på skattjakt och leka piratliv under en halv dag.

Piratbåten avgår från kaj i Söderhamn under perioden 24 juni–27 augusti enligt följande schema: måndagar klockan 10, måndagar klockan 17 och tisdagar klockan 17. Varje äventyr tar cirka 3,5 timmar.

På piraternas webbplats, www.pirataventyret.se, får vi bakgrunden till årets äventyr. De två kaptenerna Schack Matt och Jubb Jubb var på väg från Karibien till Söderhamn, när deras fartyg led skeppsbrott och sjönk utanför Stockholm. Utmattade tog de sig i land på en ö och hittade en skattkarta.

– Denna skattkarta berättar om den beryktade kapten Faxes skatt, som enligt sägnen ska finnas på en ö utanför Söderhamn. Enda problemet är att enligt samma sägnen vaktas skatten av ett stort och mystiskt monster, berättar piraternas hemsida.

Den som vill ge sig ut på skattjakt måste boka turen via Söderhamns turistbyrå, Visit Söderhamn, i stadsbiblioteket på gågatan eller på telefon 0270-753 53. En timme före avgång är eventuella restbiljetter till salu på m/s Moa.

Piratäventyret ingår i Söderhamns satsning på att utveckla skärgården och öppna den för turister.

Bakom Piratäventyret står Fredrik Andersson, Åke Hellström och Tobias Törnell. Enligt tidigare medieuppgifter ska piratäventyret spinnas runt Faxeholmen och historier som finns om 1300-talspiraterna Vitaliebröderna.

Föregångaren till Piratäventyret var Piratön, som Söderhamns friluftsfrämjande startade 2008 med Theo Overeem och Åke Hellström i spetsen. Piratön kämpande med att få ekonomin att gå ihop och var nedläggningshotad 2011 sedan 23 av 30 turer blivit inställda.

En av nyheterna med Piratäventyret är att det är ett riktigt fartyg – och inte som tidigare en liten motoriserad flotte – som tar barnen på piratjakt. En annan nyhet är att det riktar sig till barnfamiljer – alltså barn med vuxna – och inte som tidigare bara barn; nu måste en vuxen följa med på piratäventyret om inte barnet är minst tolv år.

Jörgen Bengtson