Agö fyr mot staten

Lenn och Bitte Jerling kämpar vidare för att få driva vandrarhem i Agö fyr. Men de har det inte lätt med myndigheterna och då främst länsstyrelsen (staten).

De för en strid på flera fronter mot kommun och stat. Hudiksvalls kommun har dock varit relativt bra att ha att göra med. Nu är det klart att de får använda den forna fyren till vandrarhem.

Problemet är att länsstyrelsen vägrar ge dispens för en vågbrytare i Lotsviken. Länge vägrade länsstyrelsen också att låta dem använda fyrhjuling på vägen som finns från lastageplatsen i Lotsviken, cirka en halv kilometer från fyren, trots att det är enda ställe som de kan ta emot och lasta folk och gods på.

De vann kampen om fyrhjulingen, och får använda den som de vill. Länsstyrelsen ville bara låta dem använda fyrhjulingen fyra gånger per år!

Nu återstår att få anlägga en vågbrytare, vilket kräver dispens, eftersom området är naturreservat. Först tyckte länsstyrelsen att de inte behövde en vågbrytare, eftersom de inte driver någon verksamhet. När de startade med blygsam vandrarhemsverksamhet, fick de hör av länsstyrelsen att det gick ju bra utan vågbrytare.

– Vi kan inte driva vandrarhemsverksamhet utan att kunna ta emot gäster i Lotsviken och tillåta att de kommer när de vill, säger Lenn Jerling till Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com.

Det finns två problemet med att ta i land folk och gods i Lotsviken. Den saknar vågbrytare och brygga. Värst är problemet med vågbrytare; den är nödvändig när vinden ligger på från sydväst, vilket är förhärskande under sommaren. Problemet med att det inte finns brygga och att man måste hoppa i land, tycker Lenn Jerling är mer hanterbart, men det måste vara lugnt vatten.

Lenn Jerling går nu vidare och skickar ett svar på länsstyrelsens avslagsyrkande. Lenn och Bitte Jerling ger sig inte. Förutom att de har rustat fyrvaktarbostaden, börjat rusta fyrhuset för boende och öppnat ett enkelt vandrarhem i fyren, arbetar de på att bli ett etablerat vandrarhem. För att bli ett väl fungerande vandrarhem måste de han båttransport – vilket de ordnat via partner – och fungerande hamn i Lotsviken.

Lenn Jerling är inte en man som ger sig. Hälsingekusten.se skulle bli förvånad om han inte får till en fungerande hamn i Lotsviken.

Jörgen Bengtson

Nyheten uppdaterad 3 juli 2013