Hudik öppnar båtmuseum

I morgon öppnar Hälsinglands museum en båt- och sjöfartsfilial i Betongmagasinet på stenkajen i centrala Hudiksvall. Båtmagasinet rymmer fyra båtar ur museets samlingar. Därmed har användningen av det gamla gatukontorsmagasinet fått en ny användning. Bara för ett halvår sedan var planerna att riva magasinet och ge plats för en restaurang vid havet. Nu blir det museifilial i åtminstone några år.

Museet har plockat fram fyra båtar ur sina samlingar: en stor skötbåt från 1880-talet, en fiskebåt från 1930-talet med tidigare hemmahamn i Enånger, en Norrbosnibb och en sälbåt. Båtarna spänner över en tidsperiod av cirka 60 år. I båtmagasinet finns också ett bildspel, som visar båtarna i sina historiska miljöer.

Museichef Gunilla Stenberg är mycket glad över det museala tillskottet och hoppas att det ska bli mer än en två år, som är den period som kommunen lånat ut magasinet till museet.

– Vi hoppas att det här magasinet kan bli en träffpunkt för alla båtintresserade. Sedan är det extra roligt att båtarna kan visas här i hamnen. Jag tycker att det lyfter hela hamnen men även Hudiksvall som stad, säger hon till Hudiksvalls Tidning i dag.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft flera artiklar om turerna kring Betongmagasinet och museifilialen.

Jörgen Bengtson