Skärså inviger badplats

Fiskeläget Skärså, Norrala, är ett samhälle med stark utvecklingskraft. I dag inviger byn sin nya badplats klockan 12–14. För några veckor sedan öppnade gästbryggan, som fått en smärre upprustning efter förra höstens besked att gästhamnen skulle stänga.

Bakom upprustningen av den gamla badplatsen i sjön står Skärså allmänna idrottsklubb, Skärså AIK. För den som vill lära sig mer om fiske, finns Skärsås egen fiskare, Dennis Westlund, på plats och visar fiskebåt och fiskeredskap. Skärså AIK ansökte redan våren 2012 om kommunala pengar för att bygga ut den gamla badplatsen, anlägga brygga, hålla rent och rengöra toaletterna i området samt bredda stranden.

– Vi vill erbjuda turister och lokalbefolkning en badstrand värd namnet, sa Skärså AIK våren 2012.

Gästhamnen ansvarar Skärså samfällighetsförening för. Föreningen slog larm 2012 om att bryggan var i så dåligt skicka att föreningen måste stänga bryggan. Väder och vind har med tiden slitit hårt på gästhamnen. Kaj och brygga var i så dåligt skick redan sommaren 2011 att en stängning stod för dörren. Då hjälpte dock kommunen till att reparera bryggan.

Nu har kommunen gett ett mindre bidrag till att reparera bryggan, men grundproblemet kvarstår. Därför är det en öppen fråga hur det går 2014: reparation, kommunalt övertagande eller stängning av gästhamnen.

Jörgen Bengtson