Medvind i farten

För sjätte sommaren har Hudikborna chans att se staden och omlandet från sjösidan. M/s Medvind går i hudiksvallska farvatten i dag och en vecka framåt.

Medvind gör en kort dagkryssning klockan 12.30–14.30 och en längre kvällskryssning klockan 18.00–21.30 med musikunderhållning av Åkerlund & Ek. Fartyget kastar loss från Stenkajen vid Tullhuset i centrala Hudiksvall.

M/s Medvind från Sundsvall har restaurang ombord med fullständiga rättigheter, tre salonger och 180 sittplatser.

Hudiksvalls skärgård är stäng för besökare utan båt, eftersom det varken finns tur- eller taxibåtar i Hälsinglands största skärgård. Men en vecka i juli öppnar m/s Medvind skärgården. Dessutom arrangerar Kungsgården Långvind fyra heldagsturer i skärgården till Kråkön och Agön respektive Prästgrundet och Klacksörana. Turerna går 6 juli, 13 juli, 20 juli och 27 juli.

Priset för en kryssning är 295 kronor dagtid och 395 kronor kvällstid. I priset ingår buffé och kvällstid även underhållning. Mer information på www.msmedvind.com och telefon 060-55 22 90.

Ett fartyg har alltid något att berätta, så även m/s Medvind. Hon byggdes på Karlskronavarvet AB och sjösattes 2 april 1971 med namnet ”Ölandssund”. Namnet skvallrar om att hon gick i Ölandsrafik, på rutten Kalmar–Borgholm/Färjestaden/Sölvesborg 1971–1973. Åren 1973–1976 gick hon på Helsingborg–Snekkersten. Därefter blev fartyget sålt till Finland och fick namnet till Saimaan Helmi. Åren 1986–2006 gick hon i varierande trafik och under olika namn: Helmi, Birgitta, Strömskär af Stockholm och No Fear.

År 2006 köpte Sundsvalls Rederi AB fartyget och gav henne namnet m/s Medvind. I november samma år lämnade hon Stockholm på en stormig färd till Sundsvall. Sedan dess ligger hon i Sundsvalls inre hamn, när hon inte gör tjänst i Hälsingland.

Jörgen Bengtson