Axmarbruk får kuststig

Axmarbruk, Hamrånge, på gränsen till Hälsingland, ruvar inte bara på järnbruksminnen. Här finns också sjunkna skatter – vrak – i havet, som en ny stig i år länkar ihop med bruksmiljön.

Föreningen Hyttan står bakom stigen, som leder ner till havet och vrak som är synliga från land. Föreningen har också satt upp trettiotalet informationstavlor, som berättar om brukets historia.

Föreningen Hyttan äger sedan 2008 de centrala delarna av Axmarbruk. Området omfattar hyttan, bruksparken och den inre delen av hamnområdet.

Föreningen driver bland annat konstmagasinet Bläckhornet i nära anslutning till Axmar havskrog. Bläckhornet håller öppet tisdag–söndag klockan 12–18 den 10 juli–18 augusti. I Bläckhornet visas tavlor, skulpturer, glas, silversmide, träarbeten, textilt hantverk, smycken med mera.

I Hyttan ställer Anna Nyberg Pudelzon ut skulpturer och målningar lördagar och söndagar klockan 13–17 under perioden 29 juni–21 juli.

Hyttan är också scen för olika framträdanden. I sommar blir det – liksom flera år tidigare – rock- och countryfestival. Den 26 juli kommer bland andra Susanne Alfvengren, Cina Samuelson med sjumannaband och Robbie Fulks till Axmarbruk. Östen med resten uppträder den 19 juli.

Herrgården är riven, men i den engelska parken finns promenadvägar och vissa hus bevarade. I Gula huset vid gamla E 4:an huserar Café Svarta katten, som under juli månad håller öppet tisdag–söndag klockan 11-17.

Hyttan byggdes 1861 som en del av ett helt nytt järnverk på en plats närmare havet än det historiska järnbruket. Där hyttan står i dag uppfördes ett nytt järnverk bestående av rostugn, masugn, fem lancashirehärdar med mumblingshammare samt valsverk.

Axmar bruk överlevde stora bruksdöden under andra halvan av 1800-talet och var i bruk till 1927. Bruket grundades 1672. Under många år hade Långvinds bruk och Axmar bruk samma ägare, den legendariska Järn-Brita.

Sommartid är Hyttan öppen för allmänheten lördagar och söndagar klockan 13–17.

Jörgen Bengtson