Full fart på Hälsingekusten

Under helgen har det varit full fart på Hälsingekusten, med massor av publikdragande evenemang.

Största dragaren var sannolikt Träbåtens dag i Borka, Enånger, i lördags. Mängder av träbåtar drog till Borka brygga. För den som ville se båtar i den lilla skalan fanns också Gästrike skalabåtsklubb på plats, som visade upp radiostyrda båtar med betydligt större förlagor som modell. Räddningstjänsten var på plats med en av sin båtar, som var öppen för visning. Dagen bjöd också på visning och körning av tändkulemotorer och naturligtvis visning av Borkas två museer.

I Långvind, Enånger, ordnade Kungsgården Långvind en skärgårdstur till Skärså, Prästgrundet och Klacksörarna. Turen fyllde båten som Jonny Johansson förde befäl över.

På Ingaskär utanför Stocka, Harmånger, firade folk från när och fjärran i helgen Ingaskärsdagen. Drygt 200 personer besökte den gamla lotsplatsen. Besökarna – de flesta tog sig till ön på en motordriven flotte – kunde gå på skattjakt och gåbingo, ägna sig åt laxgissning och olika förlustelser, äta kobullar och fika.

Längre norrut, i Ragvaldsnäs, Gnarp, var det i lördags årlig nostalgidans i dansrotundan, en cirkelformad dansbana med tak, från 1920-talet.

Vänder vi blickarna åt Hälsingland sydligaste kustkommun, var det i lördags vernissage i Skärså, Norrala. Konstnären Jon Forssman ställer ut målningar i Skärså gamla skola till och med den 21 juli.

I Ljusne bjöd Ljusnebadet, som Långvind.com skrev om i går, in till sitt första poolparty med dans, spel och svalkande drinkar – utan alkohol.

Hälsinglands största ö, Storjungfrun, som historiskt hör till Söderhamns stad, bjöd i söndags in till Internationella fyrdagen, som egentligen firas i slutet av augusti. Storjungfrun har fått dispens att fira den i mitten av juli, då vädret brukar vara bättre och besökarna fler. Fyrdagen är enda gången per år som Storjungfruns fyr är öppen. Den stod färdig 1838 och var då Sveriges sista stenkolseldade fyr. Som vanligt kombinerades fyrdagen med gudstjänst i Storjungfruns kapell. Nytt för i år var att kommunens nya båt, Hulda af Söderhamn, kunde ta betydligt fler besökare till ön än den gamla båten.

Jörgen Bengtson