Skärgården under lupp

Söderhamn är Hälsinglands främsta skärgårdskommun. Kommunen satsar på turismutveckling i skärgården. I dag börjar Kuriren med en artikelserie om skärgården. Första strandhugg är Rönnskär, Söderhamn. Sedan står Enskär och ytterligare öar på tur.

Att första nedslaget sker på Rönnskär är inte konstigt. Det är en ö med historia och framtid. Dessutom är den lätt att nå för den som inte har egen båt.

Historien handlar om att Rönnskär är en del av Söderhamns stad – och inte omgivande socken. Här fanns tidigare ett blomstrande fiskeläge, med fiskare från Söderhamns stad, samt lotsstation och tullstation.

Framtiden stavas turism. Här finns nämligen – än så länge – Hälsinglands enda vandrarhem på en ö, på Rönnskär lokaliserad till den gamla lotsstationen. Från och med i år är vandrarhemmet anslutet till Svenska Turistföreningen (STF). Till vandrarhemmet hör också skärgårdsstugor på Enskär, Klacksörarna och Storjungfrun. Sammantaget gör detta att många flera gäster än tidigare kommer att upptäcka Söderhamns skärgård.

På Rönnskär finns också ett av få exempel på upprustning av fasta militära installationer under 2000-talet. År 2009 uppförde Försvarsmakten en radarmast, som gör att Kustbevakningen och Försvarsmakten kan följa trafiken i Bottenhavet, både i luften och till sjöss. Radarstationen är framför allt en följd av Sveriges EU-åtaganden inom ramen för Schengenavtalet.

Rönnskär har flera fördelar jämfört med andra öar på Hälsingekusten. Här finns el, telefon, vatten och taxibåt. Taxibåten tar passagerare från Stenö havsbad; resan tar cirka 30 minuter och är subventionerad av kommunen till 200 kronor per person tur och retur med turer onsdag, fredag och söndag.

Jörgen Bengtson